Quicksilver Nedir?
Quicksilver, tüm Cosmos Ekosistemi için sıvı stake imkanı sağlayan, izin gerektirmeyen, bağımsız bir Cosmos SDK bölgesidir. Quicksilver aracılığıyla kullanıcılara, daha sonra DeFi protokollerinde kullanılabilecekleri hisseli varlıklarını temsil eden bir qASSET varlığı verilir. Quicksilver, herhangi bir IBC bağlantılı zincire sorunsuz bir şekilde ölçeklenebilir ve protokole katılan kullanıcılar, seçtikleri herhangi bir validatöre yetki verebilir. Ayrıca protokolün Proxy ile Yönetişim(Governance by Proxy) özelliği aracılığıyla oy haklarını elinde tutabilir.
Protokol Hakkında
Quicksilver aracılığıyla stake nasıl çalışır?
Quicksilver, Zincirler Arası Hesaplar (Interchain Accounts) aracılığıyla kullanıcı delegasyonlarını kontrol edecek ve onların yerine qAsset’leri basacak. Iqlusion’ın sıvı staking modülü sayesinde, mevcut delegasyonlarınızı unbonding gerekmeden transfer edebileceksiniz.
Kullanıcılar delegasyonlarını doğrudan Quicksilver’a aktarabilecekler mi?
Iqlusion’ın Sıvı Staking Modülünü (LSM) etkinleştirmiş zincirler için kullanıcılar, söz konusu delegasyonlarını bir zincirden Quicksilver’a bu delegasyonları çözmeden(unbond etmeden) aktarabilecektir. Ancak LSM’yi etkinleştirmemiş zincirler için, kullanıcıların Protokol’e katılırken halihazırda likit olan varlıkları kullanmaları gerekecektir.
Güvenlik açısından Quicksilver’da sıvı stake etme ile stake etme arasındaki fark nedir?
Quicksilver aracılığıyla sıvı stake yapıldığında stake’in güvenliği azalmaz. Mevcut sıvı staking çözümlerinde, beyaz listeye alınmış validatör setleri bir zincirde merkezileşmeyi ve dolayısıyla güvenlik riskini artırabilirken, Quicksilver kullanıcılara sınırsız validatör seçeneği sunarak, kullanıcıların protokolde herhangi bir doğrulayıcıya yetki vermelerine izin vererek bu riski ortadan kaldırır.
Diğer sıvı staking protokolleri ile Quicksilver arasındaki fark nedir?
1. Quicksilver, oluşum sırasında en az 100 adetten oluşan bir validatör seti ile güvence altına alınacaktır.
2. Merkeziyetsizliği teşvik etmek için Quicksilver, delegasyonu kısıtlı bir validatör kümesiyle kısıtlamak yerine, hedef zincirdeki tüm validatörlere tokenlerin delege edilmesine izin verecektir. Quicksilver Yönetişim’i oylamalar aracılığıyla uygun gördüğü şekilde belirli validatörlere yetki vermeyi reddedebilecektir (ör. Merkezi borsa validatörleri veya davranışları zincire zarar verenler).
3. Quicksilver, Zincirler Arası Hesapları destekleyen ve de IBC’nin etkin olduğu herhangi bir zincire entegre olacak şekilde ölçeklenebilecektir.
4. Quicksilver Protokolü, zincirin oluşum sonrası ilk güncellemesinde piyasaya sürülecek olan Proxy ile Yönetişim özelliği aracılığıyla, kullanıcıların herhangi bir yerleşik zincirde yönetişim haklarını korumalarına olanak tanır.
5. Quicksilver, Katılım Ödülleri(Participation Rewards) özelliği aracılığıyla kullanıcıları yönetişimde etkin olan, merkezi olmayan, yüksek performanslı validatörlere yetki vermeye teşvik edecektir.
6. Quicksilver tamamen Cosmos topluluğuna ait olacak. Erken yatırımcılardan airdrop hakedenlere kadar tüm QCK token sahipleri Cosmos ekosisteminden olacak. Bu nedenle protokol, ekosistemde hak sahibi olan bireyler ve ekipler tarafından yönetilecek.
Quicksilver (QCK) Tokeni Hakkında
Quicksilver tokeninin birincil işlevleri ne olacak?
QCK tokeni, öncelikle stake etme yoluyla zinciri güvenceye almak, on-chain yönetişim yoluyla projenin geleceğini belirlemek ve tüm işlem ücretlerini ödemek için kullanılacaktır.
QCK token arzı ne kadar olacak?
Başlangıç arzı 200 milyon, maksimum arz 1 milyardır.
Airdrop Ödülleri Claim Aşamaları
· %5: anında claim edilebilecek.
· %10: $QCK stake edince claim edilebilecek.
· %5: Likit stake validatörü seçimi ile claim edilebilecek.
· %52.5: Quicksilver protokolünde likit stake yapılınca claim edilebilecek.
· %10: Quicksilver zincirinde yönetişim oylamasına katılarak claim edilebilecek.
· %17.5: Likit stake edilen varlık karşılığı alınan qAsset ile herhangi bir DEX’te likidite sağlayınca claim edilebilecek.
Testnet Ödülleri Dağıtımı
· %20 anında claim edilebilecek. Kalanı 3 ayda bir, 2 yıl boyunca dağıtılacak.
Quicksilver ağında QCK token stake etme
QCK token sahipleri, Quicksilver ağı üzerinden diledikleri validatore ağ başlagıcından itibaren Keplr ile delegasyon yapabilecekler. Ağ başlagıcında normal APR’lere kıyasla yüksek bir APR ile staking ödülü kazanmanız çok olası. Özellikle Testnet ödüllerinden faydalanan arkadaşlar, kilitli olan %80'lik tokenlerinin tamamını stake edebilecekler.
Stake ederken nelere dikkat edilmelidir?
1- Uptime
2- Stake yaptığınız kişiye/kişilerin ulaşılabilir olması
3- Hiçbir ağ veya hiçbir validator sizden mnemonic istemez.
4- Validatorlerin kullandıkları altyapı ve kaç ağda validator olduğu
5- Mümkünse merkezi şirketler/firmaların olmaması (bu sayede hem ağa, hem daha küçük validatorlere katkıda bulunmuş olursunuz)
6- Tüm validatorlerin ağ üzerinde sizlere verdiği APR oranı aynıdır, değişmez. Değişen tek şey validatorlerin sizden aldığı Komisyon oranıdır. Quicksilver ağı için bu oran minimum %5 olarak belirlenmiştir. O yüzden %5 komisyona sahip bir validatorü seçmeniz daha mantıklı olacaktır.
Bunların yanı sıra, ekip olarak biz de Quicksilver Genesis Validator seçildik. Ağ başlangıcında bizlere stake ederseniz çok mutlu oluruz. Ayrıca REStake (oto stake ödülü çekme/ oto stake etme işlemi) operatörüde olacağız. Nasıl stake edeceğinize ve nasıl Airdrop ödüllerini alabileceğinize dair ağ başlayınca gerekli rehber ve videoları sizler için hazırlamış olacağız. Tüm gelişmeler ve güncellemeler için lütfen Quicksilver Türkiye telegram kanalımıza katılmayı unutmayın. Okuduğunuz için teşekkürler!
Quicksilver Türkiye Telegram: https://t.me/QuicksilverTR
Twitter adresimiz: https://twitter.com/HuginnStake